Tiibetinspanieli

Himalajan vuoristolta tuleva tiibetinspanieli on vekkuli ilmestys. Rotu on pieni ja sen myötä pitkäikäinen. Jotkut yksilöt voivat elää jopa 18-vuotiaiksi, mikä on koiran iässä jo melkoinen saavutus. Pienen, noin 25 senttimetrin säkäkorkeuden ei pidä kuitenkaan antaa hämätä. Tiibetinspanieli on hyvin valpas rotu, joka tekee siitä terhakan vahtikoiran. Tiibetinspanieli hakeutuu mielellään korkeille ja avoimille paikoille, joista se voi pitää ympäristöään tarkasti silmällä ja varoittaa isäntäväkeä tulijoista kimeällä haukahduksella.

Muutoin tiibetinspanielit ovat todellisia seurakoiria, jotka tulevat aina sinne missä ihmisetkin ovat. Rotu on aktiivinen, eläväinen, iloinen, utelias ja älykäs. Kestävää lenkkiseuraa niistä on turha haaveilla, sillä ne ovat ennen kaikkea sylikoiria, joille riittää lyhyemmätkin lenkit. Tiibetinspanieli on kerrassaan rauhallinen kissamainen lötköttelijä, jolla ei ole vahvaa miellyttämisenhalua. Rotua voi kuvailla itsepäiseksikin ja joskus se tottelee vasta pienellä viiveellä.

Tiibetinspanielit sopivat siis erinomaisesti kerrostaloon ja ovat helppoja kouluttaa, sillä koira on perso herkkujen perään. Rotua on tosin syytetty ylijalostetuksi ja perinnöllisiä sairauksia, kuten silmäsairaudet ja tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Erityisesti lonkat ovat tiibetinspanielin herkkä paikka. On kuitenkin muistettava, että yleisesti hyvässä lihaskunnossa pidetty koira elää terveempänä kuin huonokuntoinen tai ylipainoinen lajitoverinsa. Rodun kaunis turkki on kuitenkin yllättävän helppohoitoinen ja säännöllinen harjaus riittää. Trimmausta ei tarvita.