Suomenajokoira

Suomenajokoira on nimensä mukaisesti kotimainen koirarotu, joka on jalostettu ensisijaisesti riistaa ajavaksi metsästyskoiraksi. Suomenajokoira pitää pintansa yhtenä Suomen suosituimpana koirarotuna sen rauhallisuuden ja tarmokkuuden ansioista ja suomenajokoira on myös määrältään rotuna maamme suurin. Punaruskean pohjavärin lisäksi mustia ja valkoisia alueita omaava suomenajokoira voi ylpeillä useilla kansainvälisten ajokoekilpailuiden voitoilla, joilla rotu on saavuttanut kuuluisuutta ulkomaillakin. Erityisen vahvasti rotu on valloittanut naapurimaita Ruotsia ja Norjaa.

Vaikka rakenteeltaan lihaksikas ja voimakas suomenajokoira onkin ensisijaisesti maastokoira, ei sen suosion menestys perustu pelkästään kettu- ja jänisjahtiin. Suomenajokoira on kaksikerroksiselta turkiltaan helppohoitoinen, ja se on luonteeltaan aktiivinen ja oppivainen, joten suomenajokoirasta saa myös rauhallisen ja ihmisystävällisen perheenjäsenen. Rotu on lisäksi yleisesti hyväntahtoinen niin lapsia kuin vieraitakin kohtaan. Suomenajokoiran sanotaan olevan helppo kouluttaa tavoille oli kyseessä sitten riistan jäljitys tai näyttelykasvatus. Rodun perimmäinen luonne tulee kuitenkin esiin siinä, että suuren metsästysviettinsä vuoksi se saattaa lähteä herkästi omille teilleen vapaana ollessaan. Rotu on lisäksi jalostuksesta huolimatta varsin terve ja se viihtyy toisten koirien seurassa luonnostaan.

Ainut edellytys on suomenajokoiran hankkimiselle on oikeastaan muistaa, että kyseessä on erittäin paljon liikuntaa vaativa käyttökoira. Pelkäksi sohvakoiraksi siitä ei näin ollen suloisista luppakorvistaan huolimatta ole ja perheeseen tulisi kuulua ainakin yksi metsästystä tai muuta aktiiviliikuntaa harrastava henkilö. Koiran viihtymättömyys näkyy välittömästi käytöshäiriöinä.