Parhaat koirankoulutuskirjat

Koiran kouluttaminen alkaa sillä samalla sekunnilla kun pentu tuodaan kotiin. Ainakin peruskäskyt, kuten ”odota”, ”istu” ja ”irti”, tulisivat olla hallussa jo koiran turvallisuuden kannalta. Myös hyvät käytöstavat, kuten olla hyppimättä muiden ihmisten päälle tai olla vetämättä hihnassa pää kolmantena jalkana, ovat tarpeellisia.

Aivan pelkkä maalaisjärki ei koiran kouluttamiseen kuitenkaan riitä, eläin kuin ajattelee eri tavalla ihminen. Koiran maailma on paljon yksinkertaisempi ja perustuu ennen kaikkea syy ja välitön seuraus-suhteeseen. Koiraa on turha torua asiasta joka on tapahtunut aiemmin, sillä se ei osaa yhdistää pää punaisena raivoavaa, juuri kotiin saapunutta omistajaa ja kolme tuntia sitten pureskelemaansa sohvan kulmaa toisiinsa. Parhaiten koulutus eli hyvästä ja toivotusta käytöksestä palkitseminen sekä kielletystä toruminen onnistuu tapahtumahetkellä.

Oppaita koulutukseen löytyy moneen lähtöön niin kirjakaupoista kuin verkostakin. Kaksi kuuluisaa tv:stäkin tuttua koirankoulutuksen ammattilaisen nimeä nousevat herkästi ylitse muiden: englantilainen Victoria Stilwell ja amerikklainen Cesar Millan. Stilwell painottaa erityisesti positiivista vahvistamista tukevaa koulutusmetodia, jonka mukaan koiraa ei tulisi rankaista sen tekemistä virheistä. Millan on puolestaan erikoistunut aggressiivisten ja käytöshäiriöisten koirien kuntouttamiseen ja korostaa, että ainut mitä koira kaipaa on rauhallisen ja itsevarman johtajan.

Kotikoulutukseen sopivat varmasti myös koulutuksen perusoppaat, kuten Tuire Kaimion pennun kasvatus-kirja tai Tommy Wirenin Onnistu koirasi koulutuksessa -teos. On kuitenkin muistettava, että jokainen koira on oma yksilönsä ja mikä koulutusmetodi toimii yhteen, ei välttämättä toimi toiseen heiluhäntään.