Koiran kouluttaminen

210017-dog-giving-woman-high-fiveKoiran kouluttaminen on suositeltavaa kaikkien rotujen kohdalla, ja lähes kaikissa kaupungeissa on rotuyhdistyksiä tai koirayhdistyksiä, jotka tarjoavat koulutustunteja.

Kouluttaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian koiran saapumisen jälkeen. Koiran voi antaa kotiutua muutamien päivien ajan, minkä jälkeen sen kanssa voi hiljalleen aloittaa kouluttamisen leikin avulla. Kannattaa muistaa, että kun oppiminen on hauskaa, on koiran motivaatiokin korkeammalla. Koiran kouluttaminen sujuu parhaiten, kun se yhdistyy omistajan ja koiran yhteiseen leikkiin ja on mukava tapahtuma molemmille. Nuoret koiranpennut ovat innokkaita ja imevät hyvin vaikutteita itseensä.

Tutustu eri lähteisiin

Koiran hankintaa harkitsevan on hyvä tutustua esimerkiksi Kennelliiton sivuihin: sivustolla on esimerkiksi testi oikean koirarodun valintaa avittamaan sekä lyhyt oppimäärä liittyen pentukoiran koulutukseen. Jokaisen aloittelevan koiranomistajan on hyvä tietää ainakin perusasiat siitä, kuinka koiran kanssa menestytään.

1093682-beagle-dog-on-the-scent

 Palkinnon hyödyntäminen koulutuksessa

Koiran kouluttamisessa palkinto on hyvä motivaattori. Tulee kuitenkin huomioida, että oppiminen ei saa kohdistua pelkästään palkinnon saamiseen, sillä itse oppimisen tulee olla tapahtumassa keskiössä ja palkkion saaminen mukava lisä. Kaikki koirat ovat erilaisia, mutta useimmille herkkupalkinto on hyvä innostaja.

Kouluttaessa on olennaista, että palkinto annetaan heti. Aikaa suorituksesta palkinnon saamiseen on vain sekunteja, muuten koira ei useinkaan hahmota, mistä hyvästä herkku annettiin. Sama koskee koiran torumista, sillä tapahtuneet asiat unohtuvat koiralta nopeasti, eikä se osaa yhdistää palkintoja tai nuhteita, jos niiden antamisesta on kulunut pitkä aika. Koira oppii myös omistajan äänensävyn ja painotukset. Koiraa tuleekin aina kehua tarpeen tullen käyttäen valittua sanaa merkittävällä ja innostavalla äänensävyllä.

 Löydä yhteinen harrastus

Koirat nauttivat oppimisesta ja voivat oppia hauskoja temppuja. Toiset koirista suorastaan rakastavat uuden oppimista: Yksi näistä oli kuuluisa Yorkshiren terrieri Jilli, joka löydettiin hylättynä ja nälkäisenä kadulta. Jillin omistaja Rick Caran huomasi jo lyhyen koulutuksen jälkeen koiran oppivan helposti ja innostuvan nopeasti. Jo paremmille temppuilumaille siirtynyt Jilli rakasti juustoa, ja pienillä herkkupaloilla se pysyi innostuneena niin temppuja tehdessään kuin vaikkapa pokeripöydässäkin. Jilli oli maailman ainoa pokeria pelaava koira: se käänsi ja valitsi kortteja sekä toimi pelipöydässä lähes ammattilaisen tavoin. Edellä linkatulla videolla kortit ja panokset lentävät puolin ja toisin, kun innostunut Jilli riehaantuu jännityksestä tämän ajanvietteen parissa.

8474273-dog

Koiran kanssa harrastaminen on hauskaa ja luo hienon suhteen omistajan ja hoidokin välille. Kun koira on hankittu, on edessä koiran koko eliniän kestävä suhde. Mukava, sekä koiralle että omistajalle sopiva yhteinen harrastus lujittaa tätä sidettä. Harrastus kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on nykyisin valtava valikoima erilaista tehtävää, kuten agility, koiratanssi ja koiranäyttelyt. Toisille sopiva harrastus voi löytyä jo omista tutuista jutuista, joihin koiran voi opettaa mukaan, kuten vaeltaminen ja metsissä samoilu, ehkäpä lisäksi koiran kanssa voi tulla jopa käydä metsästämässä. Osa lajeista vaatii omistajaltakin panostusta ja kilpailuhenkisyyttä, kun taas toisia lajeja voi harrastaa vaihtelevasti oman ajan puitteissa.

Huomioi koiran tarpeet

Koiralle on tärkeää, että se huomioidaan arjessa. Sen tulee päästä säännöllisesti ulos, saada nuuhkia, leikkiä vapaana ja temmeltää muiden koirien kanssa. Myös asiallinen hoito ja rapsuttelu kuuluvat tasapainoisen koiran elämään. Kun arki on tasapainossa, on koiran kouluttaminenkin sujuvaa. Koiran koulutuksen yhteydessä huomioidaan mitä tarkoitusta varten sitä treenataan, kotikoiran tulee oppia tottelemaan erilaisissa tilanteissa kun taas kilpailukoiraa koulutetaan suoriutumaan ja kisaamaan. Tärkeintä on luoda yhteys oman koiran kanssa, joka toimii meluisissa ja uusissakin tilanteissa.

Jokainen koira on yksilö ja oppii hieman eri tahtiin. Tärkeintä on oppia ymmärtämään omaa karvaista kaveriaan ja sen motivaation lähdettä. Toinen koira innostuu jippoihin pienten juustopalojen avulla, kun taas toinen koira kaipaa enemmän yhteisiä riehumisleikkejä ja juoksemista.

Vaikka koira onkin vaativa jäsen, on se myös ihmisen paras ystävä. Koiralle annettu rakkaus, huolto ja hoito tulevat usein moninkertaisesti takaisin. Koira ei taatusti koskaan poistu omistajansa rinnalta, vaan pysyy uskollisena vierellä puolustaen koko elinikänsä.