Havannankoira

Pikkuruinen Havannankoira kuuluu kääpiökoirien kategoriaan, eikä ihme, onhan koiralla painoa ainoastaan 4 – 8 kilogrammaa eikä sen säkä ole yli 29 senttimetriä korkeampi. Rotu on alunperin nimensä mukaisesti kehitetty Kuubassa ja on rantautunut Suomeen varsin myöhään, vasta vuonna 1989.

Havannankoiralla on pitkä, upea turkki, joka vaatii paljon huolellista ja säännöllistä hoitoa. Havannankoiran omistajan kannattaakin varautua viikoittaiseen turkinhoitorutiiniin joka sisältää säännöllistä kampaamista, pesuja ja föönaamista, jotta koiran turkki pysyy takuttomana. Väreinä voivat olla valko-kultainen, soopeli, ruskea, punainen, musta ja musta-valkoinen.

Havannankoiran ominaispiirre on sen iloisuus ja tarmokkuus. Kyseessä on ehdottomasti seurakoira, jolle oman perheen läheisyys on elintärkeää. Rotu on lisäksi varsin ketterä ja aktiivinen ja siltä löytyy runsaasti toiminnallista älykkyyttä. Havannankoira on varsin yksinkertainen kouluttaa ja monesti sen kanssa voi näyttelyiden lisäksi harrastaa agilityä, koiratanssia ja tokoa. Tämä pikkuinen rakastaa erilaisten temppujen opettelua ja uuden taidon opittuaan se usein haluaa myös esitellä osaamistaan. Havannankoira on tunnetusti erittäin sosiaalinen ja se tulee erinomaisesti toimeen kaikkien lajien kanssa. Rotu on lisäksi hyvin pitkäikäinen ja vanhimmat yksilöt elävät jopa 14–16 vuotta. Havannankoirasta riittää seuraa siis pitkäksi aikaa. Se suorastaan rakastaa lapsia ja leikkii väsymättä heidän kanssaan. Rodulla saattaa esiintyä aggressiivisuutta tai pelokkuutta mutta monesti näistä käytöshäiriöistä pääsee koulutuksen myötä eroon.