Dobermanni

Sulavalinjaista Dobermannia pidetään vaarallisena vahtirotuna, joka ei epäröi puolustaa omistajaansa keinolla millä hyvänsä. Mielikuvan piikkipantaisesta taistelukoirasta haukkumassa suu vaahdoten saa kuitenkin unohtaa, sillä tämä aktiivinen ja toimelias rotu on oikeissa käsissä kaikkea muuta kuin aggressiivinen. Totta tosin on, että rotu vaatii määrätietoisen koulutuksen runsaan ja monipuolisen jokapäiväisen liikunnan lisäksi.

Dobermanni on erittäin uskollinen ja älykäs mikä tekee siitä monipuolisen harrastuskoiran. Dobermanni soveltuu tottelevaisuutensa puolesta kaikkiin palveluskoiralajeihin ja lisäksi koiran liikuntainnon ansiosta sen kanssa voi lähteä milloin vain juoksemaan tai pyöräilemään. Tavanomaisten palveluskoiralajien lisäksi dobermanneja löytyy myös tottelevaisuuskentiltä, agilitystä ja ehkä hieman yllättävästi koiratanssistakin. Uskolliset ja luonteeltaan vaistomaisesti hallitsevat dobermannit soveltuvat lisäksi erinomaisesti pelastuskoiriksi, ja niitä pidetäänkin usein poliisikoirina tai kiinteistöjen vartiokoirina. Totta on, että dobermanni on uhattuna suorastaan pelottava näky. Se on raivokas ja rohkea eikä epäröi käydä päälle. Tästä syystä dobermanni on kouluttava pennusta lähtien, jottei siitä tulisi hallitsevaa ja omapäistä. Vaikka koira puolustaakin reviiriään voimakkaasti suhtautuen vieraisiin varautuneesti, se on enimmäkseen omistajalleen ystävällinen ja uskollinen seuralainen.

Huomioimisen arvoista on, että Dobermanni on erityisesti liikunnallisen ihmisen koira, joten omistajalta tulee löytyä halua touhuta sen kanssa. Pelkäksi kodin koristeeksi tämä komea rotu ei kuitenkaan sovellu eikä nopean ja vahvan dobermannin hankkimista voi suositella aloittelijalle.