Collie

Elokuvistakin tuttu Lassie lienee rodun kuuluisin edustaja, vaikka nimitystä Collie käytetään yhteisesti monista paimenkoiraroduista, kuten esimerkiksi skotlanninpaimenkoirasta tai walesinpaimenkoirasta. Karvan ominaisuuksista riippuen puolestaan Colliet voidaan jakaa lyhytkarvaiseen ja pitkäkarvaiseen partacollieen. Collien hyväksytyt värit ovat soopeli, tricolour sekä blue merle. Koira on kooltaan keskikokoinen ja rakenteeltaan erittäin puhdaslinjainen ja kaunis. Toisin kuin voisi kuvitella, turkki ei vaadi kummempaa hoitoa vaan säännöllinen harjaaminen riittää.

Tämä ylväs ja äärimmäisen älykäs koirarotu on jalostettu paimentamaan lampaita, mikä näky edelleen tänä päivänä sen toiminnanhaluisessa ja valppaassa luonteessa. Colliet ovat ystävällisiä ja niitä luonnehditaan yhden ihmisen koiriksi, sillä ne kiintyvät omistajaansa mutta saattavat olla hieman arkoja ja varautuneita vieraita kohtaan. Collie on perusluonteeltaan tarmokas ja iloinen koira, joka touhuaa mielellään kaikenlaista. Varsinkin älyllisiä haasteita kannattaa antaa Collielle jatkuvasti. Tämä ei tuota ongelmaa, sillä Collien kanssa voi harrastaa monia eri lajeja tottelevaisuuskoulutuksesta palveluskoiralajeihin.

Collien sanotaan olevan ihanteellinen ensikoira, sillä se on helppohoitoinen ja sillä on hyvin mukautuva luonne. Tämä rotu on miellyttämishalukkuutensa vuoksi helposti koulutettavissa ja se on ennen kaikkea seurakoira, joka tykkää olla siellä missä ihmisetkin. Collien tekee onnelliseksi saada elää arjessa mukana ja se nauttii tehdessään omistajansa iloiseksi. Jotkut Colliet voivat olla herkkiä haukkumaan mutta oikealla koulutuksella tästä ei synny suurempaa ongelmaa.