Chihuahua

Chihuahuaa voi kuvailla helposti muutamalla sanalla: pieni mutta pippurinen. Chihuahua saattaa olla kooltaan maailman pienin koirarotu mutta sillä on sitäkin suurempi käsitys itsestään ja se on joskus jopa suorastaan tyhmän rohkea. Chihuahua saattaa olla myös hyvin itsepäinen. Se vaatii aivan yhtä jämäkän koulutuksen kuin mikä tahansa suurempi rotu. Chihuahualle on sen koosta huolimatta on asetettava selvät säännöt ja näytettävä, kuka talossa määrää. Kouluttamattomasta chihuahuasta tulee helposti varsinainen mini-tyranni, jolle ei kukaan mahda mitään. Liian usein pienelle koiralle annetaan helposti anteeksi sellaista käytöstä mitä ei suurelta rodulta koskaan sallittaisi.

Meksikosta kotoisin oleva rotu on kuitenkin parhaiten tunnettu laukkuun mahtuvana seurakoirana. Atsteekkien valtakaudella chihuahualla oli tärkeä rooli uskonnollisissa menoissa. Nykyään rodusta löytyy kaksi eri varianttia, lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen. Pienen kokonsa vuoksi tämä nopealiikkeinen, valpas, eloisa ja hyvin rohkea rotu käy ympäristöön kuin ympäristöön. Tosin sydäntalvella kovat pakkaset rajoittavat jonkin verran Chihuahuan kanssa lenkkeilyä.

Lapsiperheeseen chihuahua sopii pienellä varauksella, sillä juuri kokonsa vuoksi sylistä putoaminen tai jalkoihin jääminen voi olla chihuahualle kohtalokasta. Vaikka muuten rotu onkin suloinen ja hellyttävä, siitä tulee helposti aggressiivinen joutuessaan olemaan koko ajan varuillaan.

Chihuahua on hieman kissamainen koira mikä näkyy sen käytöksessä. Chihuahua tekee usein vain sellaisia asioita, jotka sitä itseään miellyttävät ja chihuahualle tarvitsee aina silloin tällöin omaa rauhaa.