Aloita agility

3224391-shetland-in-agility

Agilityssä koirat kilpailevat ohjaajiensa opastuksella esteradan suorittamisesta. Agilitylla viitataan ketteryyteen, jota vaaditaankin koiralta paljon haastavien ratojen läpäisemisessä.

Agilityradalla on paljon erilaisia esteitä. Osan esteistä yli täytyy hypätä, osan läpi pujotella, osa on tunneleita tai putkia, joiden läpi koira sujahtaa. Agilityradalta löytyy myös muita kontaktiesteitä, kuten keinuja ja puomeja. Agilityssa koiran ja ohjaajan yhteistyö on todella tärkeää. Agility sai alkunsa Englannista 1970-luvulla ja Suomeen laji rantautui Suomen Agilityliiton mukaan vuonna 1986. Lajin harrastajia on Suomessa tällä hetkellä noin 13 000 ja lajin suosio kasvaa jatkuvasti. Suomi on maailmanlaajuisesti yksi menestyksekkäimmistä agilityurheilijamaista.

Agilitytreenauksen aloittaminen

Agilitya voi harrastaa kaikkien koirarotujen kanssa. Laji vaatii koiralta hyvää kuntoa ja yhteistyötaitoja ohjaajan kanssa. Agility on hauska ja vauhdikas harrastus, joka sopii kaikenikäiselle omistajille ja moni koira nauttii esteiden suorittamisesta ja lajin treenaamisesta. Agilitykoulutusta järjestetään useimmilla paikkakunnilla ympäri Suomen, kannattaa tutustua Suomen Agilityliiton jäsenseurojen kotisivuihin ja ottaa heihin yhteyttä, jos haluat lisätietoa oman kotipaikkakuntasi agilitymahdollisuuksista ja aikatauluista. Harjoittelua voi myös tehostaa erilaisilla kotitreeneillä, joihin on olemassa paljon käteviä välineitä. Agilityssa niin sinä, kuin koirasikin saatte iloisen harjoittelun lomassa paljon liikuntaa ja raitista ulkoilmaa.

Mitä tarvitset?

Kilpailuihin osallistuessaan koiran tulee olla vähintään 18 kuukauden ja yhden päivän ikäinen. Rotuvaatimuksia ei agilityssa ole. Agilityn harrastamisen voi aloittaa varsin pienillä hankinnoilla ja hankkia lisävälineitä sen mukaan, miten edistytte. Agilityyn on lemmikkieläinkaupoista saatavilla erilaisia esteratoja, joiden avulla voitte koiranne kanssa harjoitella vaikkapa omalla kotipihallanne. Agilityssa myös ohjaaja liikkuu paljon ja mukavat ja joustavat urheiluvaatteet ovat tarpeen. Suomen säissä hyvät sadehousut, tuulitakki ja hengittävä kerrasto ovat ehdottomia lajia harrastaessa. Välillä ulkona tulee vietettyä pitkiäkin aikoja ja liikuttua paljon koiran kanssa. Ethän myöskään unohda palkita koiraasi sen suorituksista ja edistymisestä. Pienet taskuun sopivat makupalat motivoivat koiraa oppimaan lisää ja saavat sen tyytyväiseksi suorituksestaan.